woensdag 19 februari 2014

Quiz met vragen over China en ontwerpen van een Chinees bankbiljet

Vandaag hebben we vragen over China beantwoord in een kleine quiz. De kinderen wisten bijna alles!
Daarna hebben we met de kennis die we nu hebben, een Chinees bankbiljet ontworpen. We zien dan Chinese tekens, pagodes, tempels, draken en ook het yin en yang teken ontbreekt niet. Het is duidelijk wat er indruk op de kinderen heeft gemaakt. In China maakte men vanaf de 14e eeuw de eerste bankbiljetten ter wereld.

                               

We hebben even genoemd welke grote uitvindingen uit China komen: papier, de drukpers, het kompas, buskruit en later vuurwerk. Verder denken we bij de productie van rijst, thee, zijde en aardewerk in eerste instantie ook aan China. 

                               

Morgen willen we de film ' Mulan'  gaan kijken. Het is het verhaal van een bijzonder dapper Chinees meisje wat de plaats van haar zieke, oude vader inneemt als hij tot de oorlog geroepen wordt. Ze komt in hachelijke situaties terecht waar ze zich wonderbaarlijk uit weet te redden. Het einde verklappen we niet, alleen dat de keizer erg blij met haar is! Zo naderen we de afronding van het project. Morgen gaan we een hele mooie tentoonstelling klaarzetten waar iedereen naar mag komen kijken. De kinderen zijn erg trots op alles wat ze gemaakt hebben en wij natuurlijk ook! U komt toch zeker ook naar de presentatieavond?


                               

dinsdag 18 februari 2014

Qi (tsjie) of hemelse energie en het maken van zijde

In het Chinese hemelrijk heerst Long, de Draak. Niemand heeft Long ooit van dichtbij gezien. Long speelt met een parel. Long is onsterfelijk. Hij is de keizer van de wolken, de regen, de donder en de bliksem. Long volgt zijn parel in soepele bewegingen door het hemelrijk en het aardse rijk. Zijn parel is ooit ontstaan uit een oer-nies. Ha-ha-ha-tsjie. Door zijn spel met de parel kwam er beweging in hemel en aarde. Door die beweging ontstond er levenskracht op aarde met hemelse energie: qi ( spreek uit: tsjie ). Je schrijft het zo:

                                                      

Alles wat leeft en beweegt heeft qi, levenskracht. Het is de kracht die door alles en iedereen stroomt.


Zijde komt oorspronkelijk uit China. De zijdevlinder legt eitjes en de rupsen eten alleen blaadjes van de moerbeiboom. Als de rups volgroeid is, maakt hij een cocon van lijm en een zijden draad. Als de cocons in heet water worden gelegd, laat de lijm los en blijft de hele dunne zijden draad over. De rups gaat dan natuurlijk dood bij dit proces. De Chinese keizer wilde dit geheim voor de buitenwereld bewaren. Niemand mocht het verklappen of werd anders ter dood gebracht.

                              

De kinderen hebben zelf de draak getekend en er iets bij geschreven. Daarna hebben we een filmpje gekeken over de zijdevlinder en de zijderups en de fabricage van zijde.

maandag 17 februari 2014

Met stokjes eten!

Vandaag hebben wij geleerd om met stokjes te eten. Dat was best lastig!! 
     
Een aantal kinderen in de klas konden dit erg goed en hebben de andere kinderen nog geholpen. Met pinda's kan je erg goed oefenen. Daar zijn we mee begonnen. Daarna hebben we de lange noodles gegeten. Van die hele lange dunne draadjes! Erg moeilijk om te pakken te krijgen. 

Tai Chi

Vorige week maandag hebben wij in de klas Tai Chi geleerd. 



Tai Chi is een vechtkunst, waarbij wij niet gevochten hebben hoor! Belangrijk zijn ontspanning en een goede lichaamshouding. Tai Chi is een Chinese bewegingsleer waarbij je door ronde, vloeiende en harmonieuze bewegingen je lichaam ontwikkelt naar een hoger niveau van gezondheid. Door intensief en nauwkeurig de bewegingen te volgen, leer je bewust omgaan met je lichaam en geest. 

Dit filmpje hebben wij ook in de klas gekeken. 
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20120709_taichi01

Eerst was het erg gek om zo langzaam bewegingen uit te voeren. Maar later hebben we zelf optredens voor de groep gedaan! Wij waren er erg goed in! 

Circuit in de klas

Afgelopen maandag en vrijdag hebben wij in circuitvorm geknutseld. Elk groepje was met een ander werkje aan de slag. De volgende dag draaiden wij door, zodat elk werkje aan bod zou komen. 


De Chinese hoedjes werden gemaakt met krijt.

  

De panda waren allemaal losse hartjes geplakt in de vorm van een pandabeer.
   
In China vliegeren de mensen erg veel, dus ook wij hebben vliegers gemaakt! We konden kiezen uit vissen, vogels en vlinders. Dit zijn ook de vormen die in China het meeste voorkomen. Met echte houten stokjes en touwtjes met strikjes er aan wapperen onze vliegers in de klas.  

  

Rijst is één van de meeste gegeten producten in China. Op zwart papier hebben wij tekeningen gemaakt, waarvan we een deel met rijst hebben beplakt. 

  

Natuurlijk mogen de Chinese waaiers niet ontbreken in dit geheel. Op een gewoon papier hebben wij van alles over China getekend. Dit vouwden wij in elkaar, zodat er een waaier ontstaat. Nu ziet de tekening er heel gek uit! 

Komt u ook kijken naar onze kunstwerken?? 

vrijdag 14 februari 2014

Circuit van Chinese hoeden maken, Hartjespanda's en tekeningen met rijst

De boeren in China dragen grote hoeden om zich tijdens het werk op het land tegen de felle zon te beschermen. 

De reuzenpanda is zeldzaam geworden in China. Het dier eet alleen bamboe. Door de ontbossing is zijn leefgebied kleiner geworden. Vroeger kregen staatshoofden die op bezoek waren, een panda cadeau.





Er wordt veel rijst in China verbouwd. Het is volksvoedsel nummer 1. Door de armoede die er was, hebben de mensen de gewoonte om elkaar te begroeten met: 'Heb je vandaag je rijst al gegeten?'


donderdag 13 februari 2014

Chinese thee drinken met gelukskoekjes en een collage of een muurkrant maken

Er was eens een keizer die bij een stop onderweg een kopje heet water aangeboden kreeg. Door een toeval vielen er een paar zwarte kleine blaadjes in het kopje. Het water kreeg een kleur en de keizer dronk ervan. Hij vond het lekker. Daarna werd er door heel China thee gedronken.
Er zijn veel soorten thee en in China vindt men veel theehuizen. In de klas hebben we jasmijnthee gedronken. Het is een lichte thee met een ietwat zoetige smaak. De meeste kinderen vonden het wel lekker.
Ook hebben we een beetje bloementhee geprobeerd. Het was leuk om te zien hoe de bloem zich door het hete water ging ontvouwen. Er klonk een algemeen 'Ooohh!' toen het gebeurde. Bij de thee waren er gelukskoekjes en gelukssnoepjes. Zoals die ook bij  het Chinese Nieuwjaar gegeten worden.
Daarna hebben we een collage van mooie plaatjes of een muurkrant gemaakt. Een vader die in China was geweest, had  mooie foto's laten afdrukken. 



woensdag 12 februari 2014

Filmpje Chinese schoolklas, het Terracotta leger en de Chinese Muur van klei

De oma van een van de kinderen heeft ons een mooi filmpje van Chinese schoolkinderen gestuurd. Wat doen de kinderen in China? Chinese tekens schrijven op het grote schoolbord, netjes achter elkaar naar binnen lopen en naast elkaar springen en gymnastiekoefeningen doen. De grote kinderen maken huiswerk.

De eerste keizer van China is begonnen met de bouw van de Chinese Muur om de vijanden buiten te houden. Die muur werd van zand en klei gemaakt. Pas later werden er stenen gebruikt. Wel een miljoen mensen hebben aan de muur gewerkt. Veel zijn daarbij gestorven. Van onderen is de muur wel 9 meter breed en de hoogte is 8 meter. De muur loopt over heuvels en bergen. Je begrijpt wat voor een enorm groot werk het geweest moet zijn om hem te bouwen.



De keizer wilde graag de baas over iedereen zijn. Ook wilde hij zo lang mogelijk leven. Hij bedacht dat hij na zijn dood ook beschermd wilde worden door een leger van soldaten. Eerst liet hij een ondergronds paleis bouwen waar hij na zijn dood begraven wilde worden. Daarna werden er 8000 soldaten van klei gemaakt. De hoofden moesten precies nagemaakt worden naar de echte hoofden van de soldaten. Daar was elke soldaat zelf verantwoordelijk voor. Een stukje van dat leger van klei is nog niet zolang geleden ontdekt omdat een boer op zijn land een put wilde graven en toen een soldaat van klei vond. De keizer had namelijk na zijn dood alles verstopt onder een grote laag aarde omdat niemand het mocht ontdekken. Alle mensen die ermee te maken hadden gehad moesten dood gemaakt worden zodat het een groot geheim bleef.

De kinderen hebben in de klas stukjes van de Chinese muur, wachttorens, draken en Chinese poppetjes van klei gemaakt. 

dinsdag 11 februari 2014

Chinese tekens schilderen

Vanmiddag gaan we Chinese tekens schilderen. We oefenen eerst de cijfers van 1 t/m 10 op een oefenblad.
Daarna bekijken we ons eigen dierenriemteken. Voor de meeste kinderen is dat 'Hond' en voor de andere kinderen is dat 'Haan'. Ook hebben we voorbeelden van vader en moeder, geluk en liefde en nog meer.
We gebruiken zwarte verf en de ondergrond is rood, de kleur van geluk, of geel, de kleur van de keizer.

                                                  


donderdag 6 februari 2014

De keizer en de Verboden Stad

Vroeger werd China geregeerd door keizers. De keizer had alle macht en iedereen moest hem gehoorzamen.
Hij noemde zichzelf de zoon van de Hemel of de zoon van de draak. O wee, als je niet deed wat de keizer wilde! Dan was je je leven niet zeker! 
De laatste keizers woonden in de Verboden Stad in Peking. Dat was niet een paleis maar heel veel paleizen.bij elkaar. Om er helemaal doorheen te lopen is het wel een kilometer lang!
Nadat er brand was geweest die veel houten gebouwen had verwoest, is er ook een riviertje door de Verboden Stad aangelegd. Veel Chinezen willen de Verboden Stad bezoeken zodat het er altijd erg druk is.

De oude gebouwen en paleizen hebben prachtige daken ( met 'vleugels' lijkt het wel volgens de kinderen ).
We hebben van goudpapier daken getekend en geknipt en later het paleis erbij geschilderd. Wat zijn ze mooi geworden!

woensdag 5 februari 2014

Leefregels en maken van lampionnen

De Chinezen respecteren de wijsheden van de filosoof Confucius.Dat geldt voor het werk, op school en thuis.Hij zegt dat je trouw moet zijn aan je land en je leider. Studeren is nuttig. Heb respect voor je voorouders en je familie. Chinese kinderen leren veel en brengen ongeveer 9 uur per dag door op school.

 

We hebben rode lampionnen gemaakt van papier. Het vastmaken van de touwtjes en kwastjes was niet voor iedereen eenvoudig, maar het resultaat is er niet minder om!
De kinderen hebben in de klas een eigengemaakt boekje met allerlei kleurplaten over China gekregen.
De Chinese spulletjes die kinderen van thuis meenemen, zijn erg welkom!

Lampion on Chinese New Year 2009, Grand Indonesia photo DSCN1441.jpg

dinsdag 4 februari 2014

Opening, Chinees Nieuwjaar en een draak maken van papier

Vandaag is 's middags de opening van het project door de middenbouw. Het thema is 'Op reis'. Alle kinderen zijn verzameld in het amfitheater waar juf Joke de kinderen een koffer laat zien. In die koffer heeft elke klas een voorwerp gedaan wat over het onderwerp gaat waar de klas mee aan de slag zal gaan.
Voor China is dat een mooi zijden tasje waar als verrassing een draakje in verstopt zit.
De draak is namelijk het symbool voor geluk in China.


In de klas hebben we een woordspin gemaakt over wat we al van China weten. Dat is al best veel!
Door de boeken van de bibliotheek en van diverse juffen komen we nog meer te weten.
Daarna hebben we stilgestaan bij het Chinese Nieuwjaar. Filmpjes op het digibord zeggen meer dan wat de juf erover kan vertellen. Ook 'Huisje, boompje, beestje' wijdt 2 afleveringen aan China. Wat leuk om het allemaal in het echt te zien! Als laatste hebben we in groepjes een draak van papier gemaakt. 
Schubben maken ( door het omtrekken van hun eigen handen ) kop met open bek, staart en poten. Veel knippen en plakken. De draken zijn mooi gelukt en in de klas te bewonderen! 

                     
                                                                  

zaterdag 1 februari 2014

Welkom in China!

China ligt in het werelddeel Azie. Het is een van de grotere landen ter wereld. Het is het land met de meeste inwoners. Alle Chinezen samen maken een vijfde van alle mensen op aarde uit.

In het noorden van China ligt het Himalayagebergte waar we ook de Mount Everest vinden, de hoogste berg op aarde. In het zuiden ligt China aan de Stille Oceaan.

China is bekend door de Chinese Muur die ruim 2500 kilometer lang is. De Muur werd zo'n 2300 jaar geleden gebouwd om de vijanden van toenmalig China buiten te houden.

De hoofdstad van China is Beijing of Peking genoemd. Je kunt er de Verboden Stad bezoeken wat vroeger het paleis van de keizer was.

In China eten de mensen met eetstokjes. Ze eten kleine stukjes vlees of groenten, met rijst of noedels.
Uit China komt de gewoonte om thee te drinken. Er zijn daar veel theehuizen.

De Chinezen hebben het buskruit en later ook vuurwerk uitgevonden. Het Chinese Nieuwjaar of Lentefestival wordt niet op dezelfde dag als bij ons gevierd. Dit jaar valt het op 31 januari.

De Chinezen schrijven geen letters maar karakters. 
Ook werd in China al heel vroeg papier uitgevonden. Zijde en porselein komt oorspronkelijk uit China.