dinsdag 18 februari 2014

Qi (tsjie) of hemelse energie en het maken van zijde

In het Chinese hemelrijk heerst Long, de Draak. Niemand heeft Long ooit van dichtbij gezien. Long speelt met een parel. Long is onsterfelijk. Hij is de keizer van de wolken, de regen, de donder en de bliksem. Long volgt zijn parel in soepele bewegingen door het hemelrijk en het aardse rijk. Zijn parel is ooit ontstaan uit een oer-nies. Ha-ha-ha-tsjie. Door zijn spel met de parel kwam er beweging in hemel en aarde. Door die beweging ontstond er levenskracht op aarde met hemelse energie: qi ( spreek uit: tsjie ). Je schrijft het zo:

                                                      

Alles wat leeft en beweegt heeft qi, levenskracht. Het is de kracht die door alles en iedereen stroomt.


Zijde komt oorspronkelijk uit China. De zijdevlinder legt eitjes en de rupsen eten alleen blaadjes van de moerbeiboom. Als de rups volgroeid is, maakt hij een cocon van lijm en een zijden draad. Als de cocons in heet water worden gelegd, laat de lijm los en blijft de hele dunne zijden draad over. De rups gaat dan natuurlijk dood bij dit proces. De Chinese keizer wilde dit geheim voor de buitenwereld bewaren. Niemand mocht het verklappen of werd anders ter dood gebracht.

                              

De kinderen hebben zelf de draak getekend en er iets bij geschreven. Daarna hebben we een filmpje gekeken over de zijdevlinder en de zijderups en de fabricage van zijde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten