woensdag 12 februari 2014

Filmpje Chinese schoolklas, het Terracotta leger en de Chinese Muur van klei

De oma van een van de kinderen heeft ons een mooi filmpje van Chinese schoolkinderen gestuurd. Wat doen de kinderen in China? Chinese tekens schrijven op het grote schoolbord, netjes achter elkaar naar binnen lopen en naast elkaar springen en gymnastiekoefeningen doen. De grote kinderen maken huiswerk.

De eerste keizer van China is begonnen met de bouw van de Chinese Muur om de vijanden buiten te houden. Die muur werd van zand en klei gemaakt. Pas later werden er stenen gebruikt. Wel een miljoen mensen hebben aan de muur gewerkt. Veel zijn daarbij gestorven. Van onderen is de muur wel 9 meter breed en de hoogte is 8 meter. De muur loopt over heuvels en bergen. Je begrijpt wat voor een enorm groot werk het geweest moet zijn om hem te bouwen.



De keizer wilde graag de baas over iedereen zijn. Ook wilde hij zo lang mogelijk leven. Hij bedacht dat hij na zijn dood ook beschermd wilde worden door een leger van soldaten. Eerst liet hij een ondergronds paleis bouwen waar hij na zijn dood begraven wilde worden. Daarna werden er 8000 soldaten van klei gemaakt. De hoofden moesten precies nagemaakt worden naar de echte hoofden van de soldaten. Daar was elke soldaat zelf verantwoordelijk voor. Een stukje van dat leger van klei is nog niet zolang geleden ontdekt omdat een boer op zijn land een put wilde graven en toen een soldaat van klei vond. De keizer had namelijk na zijn dood alles verstopt onder een grote laag aarde omdat niemand het mocht ontdekken. Alle mensen die ermee te maken hadden gehad moesten dood gemaakt worden zodat het een groot geheim bleef.

De kinderen hebben in de klas stukjes van de Chinese muur, wachttorens, draken en Chinese poppetjes van klei gemaakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten